Dry Needling

Dry needling is een vorm van ‘myofasciale triggerpoint therapie’. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in een spier die pijn kunnen veroorzaken op de plek zelf, maar ook in een groter gebied rondom het triggerpoint. Triggerpoints ontstaan vaak door overbelasting, na een trauma of langdurige immobiliteit, of door psychische factoren zoals stress. Ze kunnen onder meer leiden tot verminderde mobiliteit, spierzwakte en stijfheid.

De behandeling bestaat uit het inbrengen van een steriele acupunctuurnaald in de triggerpoint. Dit moet de bloedcirculatie in het aangedane gebied verbeteren en de pijnklachten verminderen.

Van het inbrengen van de naald voel je vrijwel niets. Zodra we op deze manier een triggerpoint vinden, geeft dit een ‘local twitch response’. Dit is een soort korte aanspanning van de spier, waarna de spier zich ontspant. Meestal is daarna de beweeglijkheid direct verbeterd. Na de behandeling kunnen de spieren zwaar of beurs aanvoelen. Dit gevoel is normaal en neemt vanzelf weer af. De behandeling gaat vaak samen met oefentherapie en/of specifieke rekoefeningen.