Enkel- en voetklachten

Enkel omzwikken

Klachten rondom de enkel en de voet komen veelvuldig en in allerlei vormen voor. Meer dan een half miljoen mensen per jaar verzwikken bijvoorbeeld een enkel. Vaak is dan een bandje aangedaan. Dit geeft klachten als pijn, zwelling, mobiliteitsbeperking, een instabiel gevoel of het niet goed kunnen belasten van de enkel en voet tot gevolg. Soms kan je er niet op staan en vertrouwt u het niet en word er naar de eerste hulp gegaan om een breuk uit te sluiten.

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. De kans op een nieuwe enkelverzwikking is namelijk vrij groot. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter, waarbij de enkel stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Chronische enkelklachten

Chronische enkelklachten kunnen het gevolg zijn van eerder doorgemaakt trauma’s. Een zeurend gevoel rond de enkel en voet na belasten of juist in rust kan heel vervelend zijn.  De classificatie bij chronische problematiek is meer dan drie maanden klachten. Instabiliteit is vaak de onderliggende oorzaak. De banden en de spieren die samen werken doen het niet goed meer waardoor er een disbalans aanwezig is. Dit vergroot de kans op hernieuwd of groter letsel. Vaak merk je bij het op een been staan dat je instabiel bent en niet lang kan blijven staan. 

Voetklachten

Ook voor klachten aan andere omliggende structuren, zoals achillespeesklachten en andere pijnklachten aan de voet kun je bij de fysiotherapeut terecht. Hielspoor valt ook onder voetklachten, in Nederland komt dit veelvuldig voor. Die blessure kan lang duren in herstel en geeft problemen bij lang wandelen. Soms voel je een blokkade in je enkel of voet en lukt het niet om de volledige bewegingsmogelijkheid te krijgen tijdens belasten. Dit kan komen door slijtage van het kraakbeen of door eerder doormaakte klachten van de gewrichten van de voet en enkel.

Symptomen bij enkel- en voetklachten:

  • Pijn rondom de enkel.
  • Niet kunnen staan op de voet door enkelpijn.
  • Bloeduitstorting rondom de enkel (hij ziet blauw en paars).
  • Warm gevoel rondom enkel.
  • Kloppende enkel door forse zwelling.
  • Bewegingsbeperking, met name voet omhoog bewegen.
  • Zeurende pijn rondom de hak en onderkant voet die continu aanwezig is en met name erger word bij veel wandelen.
  • Ochtendstijfheid tijdens het opstaan uit bed of tijdens opstaan uit een stoel na lang zitten.

Is bovenstaand verhaal herkenbaar voor u? Maak dan een afspraak bij FysioVenhorst voor de beoordeling van uw klachten.