Hoofd- en nekklachten

Nek Bewegen

Nekklachten komen in de Nederlandse maatschappij veelvuldig voor. De nek is onderdeel van de rug en loopt door in de schedel. Netklachten kunnen daardoor ook leiden tot hoofdpijnklachten, van cervicogene en spierspanningshoofdpijn tot migraine, en duizeligheidsklachten (BPPD).  De nek bestaat uit zeven wervels die er voor zorgen dat u de nek kan draaien, zijwaarts en voor- en achterwaarts kan bewegen. Uit deze wervels lopen zenuwen die organen, de armen, handen en schouders aansturen. 

Stress, houding en klachten.

Stress en verkeerde houding geven pijn, lokaal met soms uitstraling naar de schouder en ook de arm. Doordat iedereen steeds meer op het mobieltje en ipad kijkt ontstaan deze klachten. Daarnaast zijn we relatief minder aan het bewegen en liggen we lekker onderuit gezakt in de bank. Nekklachten kunnen daarnaast indirect of direct zorgen voor hoofdpijn, pijn uitstralend naar de kaak, schedel en ogen. Ook kan er een bewegingsbeperking ontstaan. Dan merkt u bijvoorbeeld dat u het hoofd niet meer goed kan draaien als u over de schouder moet kijken bij het autorijden. De monnikskapspier speelt een belangrijke rol bij het bewegen en beschermen van de nek. Deze spier is vaak aangedaan en dit kan erg vervelend zijn. U voelt dan dat deze spier hard aanvoelt en bij het aanraken is er pijn voelbaar, soms met uitstraling naar het hoofd en schouder.

Indicaties

  • Whiplash Een whiplash kan veroorzaakt worden door een versnelling en plotselinge vertraging in de nek. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk met de auto of een botsing tijdens het sporten. De nek klapt hierbij naar achteren en daarna naar voren. Dit heeft schade in de nek als gevolg. Vaak duren deze klachten minimaal 3 maanden tot wel een jaar. Sommige mensen komen niet van deze klachten af.
  • Nekhernia Een Nekhernia is erg vervelend en pijnlijk. Uit de tussenwervelschijf loopt water naar buiten en gaat tegen de zenuw drukken. Dit veroorzaakt druk en geeft pijn die lokaal aanwezig is maar ook uitstraling in de arm, hand en vingers is mogelijk. Krachtsverlies en continu pijn hebben is vaak het gevolg. Ook de nek moeilijk kunnen bewegen door pijn en blokkades komt voor.
  • Slijtage Door slijtage van de nek kunnen tussenwervelschijven dunner worden. Het kraakbeen neemt in kwaliteit af waardoor de wervels steeds meer op elkaar komen te zitten. Door het dunner worden van tussenwervels kan het zijn dat deze botuiteinden uiteindelijk over elkaar heen gaan schuren, wat de slijtage meer veroorzaakt. Dit kan pijn doen en lokaal veel klachten geven. Ook kan een bewegingsbeperking ontstaan. Bijvoorbeeld bij het draaien van uw hoofd.
  • Verkeerde houding Voornamelijk komt deze klacht voor wanneer men onderuitgezakt zit op de bak of een stoel, doordat het hoofd verder naar voren staat en de nekspieren aan de achterzijde dit dienen te compenseren. Zij moeten extra hard werken en zijn daarvoor niet bedoeld! Bij 45 graden buiging kan dit al 22 kilogram zijn wat uw nekspieren moet kunnen tillen! Tegenwoordig zien we door de veelvuldig achter de computer bezig zijn, veel achter het bureau zitten, werken met ipad en veel op de telefoon kijken dat de klachten toenemen.
  • Stress Spanning of stress kunnen een grote invloed hebben op nekpijn. Het is raadzaam om altijd eerst de oorzaak van de stress te bekijken. In combinatie met behandelingen kunnen de klachten afnemen of verdwijnen. De stressindicator moet ten alle tijden ook aangepakt gaan worden. Als u niet lekker in uw vel zit loopt u weer risico op terugkerende klachten.
  • Spierknopen Door een trauma, overbelasting of stress kunnen er spierknopen ontwikkeld worden in de spieren. Deze spierknopen noemen we ook wel ‘triggerpoints’. De spierknopen zorgen ervoor dat de spieren te weinig zuurstof krijgen, waardoor de spier niet goed kan functioneren en hierdoor extra gespannen wordt. Met als resultaat nekproblematiek. Ook hierbij kan uitstralende pijn worden ervaren, vaak doorstralend in de schouder en arm.

Is bovenstaand verhaal herkenbaar voor u? Maak dan een afspraak bij FysioVenhorst voor de beoordeling van uw klachten.